De “disminuïts” a ciutadans de ple dret: la reforma de l’article 49 de la Constitució

El passat 25 de gener de 2024, el Senat espanyol va aprovar definitivament la reforma de l’article 49 de la Constitució espanyola. La reforma va rebre un ampli suport, amb 254 vots a favor, 3 en contra i 1 abstenció.

El 15 de febrer de 2024, Sa Majestat el Rei Felipe VI va promulgar la reforma de l’article 49 de la Constitució espanyola. La reforma va entrar en vigor l’endemà, el 16 de febrer de 2024. S’ha publicat al BOE del 17 de febrer.

L’article 49 de la Constitució Espanyola queda redactat en els següents termes:

«Article 49.

1. Les persones amb discapacitat exerceixen els drets previstos en aquest Títol en condicions de llibertat i igualtat reals i efectives. Es regularà per llei la protecció especial que sigui necessària per a aquest exercici.

2. Els poders públics impulsaran les polítiques que garanteixin la plena autonomia personal i la inclusió social de les persones amb discapacitat, en entorns universalment accessibles. Així mateix, fomentaran la participació de les seves organitzacions, en els termes que la llei estableixi. S’atendran particularment les necessitats específiques de les dones i els menors amb discapacitat.»

Impacte de la reforma

La reforma de l’article 49 de la Constitució espanyola té un impacte significatiu en els drets de les persones amb discapacitat a Espanya. Entre els canvis més importants es troben:

  • Eliminació del terme “disminuïts”: La reforma elimina el terme “disminuïts” i el substitueix per “persones amb discapacitat”, el que suposa un pas important per eliminar la discriminació i l’estigma associats a la discapacitat.
  • Reconeixement de la plena autonomia i inclusió social: La reforma reconeix a les persones amb discapacitat com a titulars de drets amb plena autonomia i inclusió social. Això significa que les persones amb discapacitat tenen dret a viure de forma independent i a participar en tots els àmbits de la vida social.
  • Protecció especial: La reforma estableix que es regularà per llei la protecció especial que sigui necessària per garantir l’exercici dels drets de les persones amb discapacitat.

Repercussions de la reforma

La reforma de l’article 49 de la Constitució espanyola ha estat rebuda amb satisfacció per les persones amb discapacitat, les seves famílies i les organitzacions que les representen. El Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI) ha qualificat la reforma com “una fita històrica” que “suposa un canvi de paradigma en la forma en què es percep a les persones amb discapacitat a Espanya”.

Tindrà un impacte significatiu en la jurisprudència del Tribunal Constitucional. S’espera que el Tribunal Constitucional interpreti la Constitució de manera més favorable als drets de les persones amb discapacitat, en línia amb la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat.

També tindrà repercussions en la legislació espanyola. El Govern espanyol haurà de desenvolupar una nova legislació que garanteixi el ple exercici dels drets de les persones amb discapacitat, en consonància amb la nova redacció de l’article 49.

Propers passos

Després de l’entrada en vigor de la reforma, el Govern espanyol té ara la responsabilitat de desenvolupar la legislació necessària per garantir la seva aplicació efectiva. Aquesta legislació ha d’incloure mesures per a:

  • Promoure la plena autonomia i inclusió social de les persones amb discapacitat.
  • Eliminar les barreres físiques i de comunicació que dificulten la participació de les persones amb discapacitat en la societat.
  • Garantir l’accés de les persones amb discapacitat a l’educació, l’ocupació, l’habitatge i la salut.
  • Combatre la discriminació i l’estigma.

La reforma de l’article 49 de la Constitució espanyola és un pas important per avançar en la igualtat de drets de les persones amb discapacitat a Espanya. No obstant això, encara queda molt treball per fer perquè realment les persones amb discapacitat puguin gaudir de tots els seus drets i d’una vida plena i independent.

About AILMED SINDICAT (634 Articles)
L'Associació Sindical per la Integració Laboral - Mossos d'Esquadra amb Discapacitats (AILMED SINDICAT) és una entitat compromesa en la defensa dels drets de cadascun dels membres del cos de Mossos d'Esquadra. La nostra missió es centra en garantir la igualtat i la no-discriminació en la integració laboral, assegurant que tots els membres, malgrat les possibles discapacitats sobrevingudes, puguin continuar desenvolupant altres funcions dins del cos o en altres àmbits de l'administració.

Deixa un comentari