Declaracions del conseller d’Interior que si haguessin estat fetes fora del parlament podrien ser constitutives d’un delicte d’odi i discriminació

El Passat 6 de febrer va tenir lloc un Consell de la Policia i, poc després, el conseller d’Interior, Sr. Joan Ignasi Elena, va comparèixer a la Comissió d’Interior al Parlament de Catalunya.

La diputada Sra. Mercè Esteve (Grup Parlamentari de Junts per Catalunya), va preguntar “què estava passant a mossos, perquè s’havia convocat un consell de la Policia extraordinari. Si era veritat que es volia aplicar una retallada de drets laborals a la segona activitat perquè no cobrin una prestació de la seguretat social. Una prestació en definitiva que paga Madrid”.  

La diputada Sra. Lorena Roldán (Grup Mixt) també es va referir a aquest tema:

“Porque usted con este decreto lo que pretende es quitarles a estos agentes esa pensión de incapacidad. Pensión de incapacidad que en muchos casos reciben porque fueron heridos o tienen algun tipo de lesión mientras estaban ejerciendo su trabajo como mossos d’esquadra. 

Es que es un absoluto retroceso en los derechos de las personas con discapacidad, Sr. Elena. Usted no ha dicho nada de esto hoy, a las 9 de la mañana hemos tenido ya movida dentro del cuerpo y me gustaría que nos explicara un poquito más. 

¿Por qué este retroceso en los derechos? Que además se lo ha recordado otra diputada, que ni siquiera lo paga la Generalitat, que esto lo paga el Estado. 

Es que es una absoluta verguenza. Yo no se si usted quiere pasar a la historia de los consejeros recordado por esto, pero sinceramente no me parece una buena hoja de servicios. 

La resposta del conseller d’Interior, Sr. Joan Ignasi Elena, sobre aquesta qüestió va ser:

“Això que ha dit avui, estava acordat del mes de novembre. Del que estem parlant és de què les persones que tenen una incapacitat permanent total, que tenen un 55% de pensió, se’ls ofereix una altra feina que no és policial i cobren el 155%. És a dir, el 100% del cos de mossos i el 55% de la pensió d’incapacitat. Per tant, el 155%. També és important dir-ho clar. 

A conseqüència d’això, hi ha resolucions de l’INSS que els hi treuen. Llavors aquí hi ha dues coses que tenim. Per una part, resolucions de l’INSS que els hi treuen aquesta pensió, perquè diuen que ja està cobrant el 100% per una feina a la mateixa empresa. I un tipus de lloc de Treball que no els permet ser membres del cos, i alguns volen ser membres del cos. L’alternativa que s’ofereix és dir, que facin segona activitat, per tant, seran membres del cos, i cobraran el 100% del salari. Amb això hi havia acord. Si ara no n’hi ha, parlem-ne més. Però d’això hi havia acord, està parlat i està a les actes. Avui s’ha dit, perquè s’aprovava al Govern i preceptivament s’havia de fer un consell per explicar-ho i resulta que aquell acord ja no val. D’acord, veurem per què, quines són les raons per les quals no val ara aquell acord i en parlarem.

Però que quedi clar, quin és el concepte del qual estem parlant. De persones que estan en aquesta condició. I ho havia aprovat tothom, a mi així m’ho havien dit, també els sindicats. Per si no és així, doncs en parlem.”     

La diputada Sra. Lorena Roldán (Grup Mixt) replica referint-se a un comunicat sindical i dient: 

“Todas las organizaciones hemos coincidido en la falta de negociación que ha habido al respecto, y, por tanto, se ha reclamado parar la modificación propuesta, así como también la apertura de un proceso de negociación real. No había este acuerdo, señor Elena, porque todos los sindicatos, a excepción del de los mandos, le han dicho que se paralice y que se negocie.”

“No solamente se lo advierto yo, que se lo ha advertido la Comisión Jurídica Asesora: que este decreto de modificación que ustedes pretenden llevar a cabo de la segunda actividad va a suponer un retroceso de derechos de aquellos agentes que tienen una incapacidad.”

“Lo que debería hacer usted es escuchar a los sindicatos, que representan a los agentes, que, insisto, lo están pasando bastante mal, que ya llevan muchísimo tiempo con reclamaciones que el departamento no escucha.”

El conseller d’Interior, Sr. Joan Ignasi Elena, acaba la seva intervenció dient:

“Hi havia un acord. Amb la majoria de sindicats hi havia un acord”. “Ara no ho veuen bé? Doncs parlem-ne més”.

“Hi havia un acord que deia que aquelles persones que deixen d’estar al cos i tenen una feina que hi treballen al cent per cent i aleshores cobren la pensió i el cent per cent…, s’ha de buscar una solució, entre altres coses, perquè hi ha gent que diu que no ho veu bé, a l’organització, que hi hagi persones que treballant una jornada cobrin la jornada sencera i una pensió del cinquanta-cinc per cent.”

Manifestar en seu parlamentària per part del conseller d’Interior que les persones amb discapacitat cobren el 155% és clarament un intent de desprestigiar a aquestes persones davant l’opinió pública. I això es fa per estar en contra que compatibilitzin el seu dret al treball amb les prestacions per la seva discapacitat. 

Vam demanar a través de RAC1 que el conseller demanés disculpes o dimiteixi per aquestes declaracions. La notícia va ser emesa el dia 15 de febrer (a les notícies de les 6 h i 14 h). A hores d’ara ningú s’ha dignat a contestar.

És un fet que atempta contra la seva dignitat i el seu honor. És un atac als drets que puguin tenir persones amb discapacitat i, per tant, si aquestes declaracions haguessin estat fetes fora del parlament, podrien ser constitutives d’un delicte d’odi i discriminació.

En definitiva, significa reconèixer per part del conseller la veritable finalitat de la modificació normativa que pretén, que no és altre que perjudicar persones amb discapacitat perquè no puguin compatibilitzar prestacions. Més clar no es pot deixar. I això és indigne de la grandesa d’una entitat com la Generalitat de Catalunya.

No parla d’integració laboral, ni d’igualtat, ni de discriminació positiva, de compliment de la Convenció de l’ONU, de donar exemple a la societat… No. Res d’això. 

El que és important pel conseller, per davant de tot, és difamar a aquestes persones amb discapacitat, és dir que “cobren el 155%”. Això sí que és crucial. És la clau de tot. 

I la guinda del pastís és dir que hi ha gent a l’organització que diu que no veu bé que hi hagi persones amb discapacitat treballant perquè tenen una prestació. 

O sigui que la raó de tot plegat és aquesta, que hi ha gent al cos que manifesta aquest rebuig.  

Segons el conseller, aquest és el gran suport i la gran solidaritat del cos de mossos d’esquadra, o d’una part del cos, amb les seves persones amb discapacitat. 

En comptes de defensar els drets d’aquestes persones amb discapacitat, el que fa és defensar aquest discurs d’odi i discriminació contra elles per part de persones que, amb aquest discurs i aquests valors, es podria dir que són indignes de pertànyer al cos de mossos d’esquadra.

El conseller passa per alt tots i cadascun dels elements que poden generar un cost econòmic a aquestes persones amb discapacitat i a les seves famílies. Passa per alt el cost addicional que comporta viure amb una discapacitat en igualtat de condicions que les persones de l’entorn. I  com aquests costos repercuteixen directament en la renda salarial que pugui rebre la persona i com suposen un greuge comparatiu amb la resta de persones que no els tenen. És evident que són unes “pèrdues de rendes” que les prestacions per discapacitat han d’ajudar a cobrir, però són qüestions que s’ometen o passen per alt massa sovint, a vegades a propòsit.

També passa per alt que tenir una discapacitat sobrevinguda en un cos com el de mossos d’esquadra, suposa la privació de majors retribucions futures, ja que representa la fi de la carrera professional del funcionari. És a dir, el funcionari ja no pot ascendir a llocs més ben remunerats com la resta, ni accedir a nivells d’especialitat. En síntesi, és perfectament vàlid dir que la prestació per discapacitat compensa econòmicament les pèrdues futures de retribucions en perdre la carrera professional.

Estem segurs que ningú vol una discapacitat,  que ningú vol prestacions, ningú vol patir els dolors que pateixen i segur que tots voldrien recuperar la seva vida anterior a la discapacitat i continuar la seva carrera professional, que s’ha vist trencada.

Però no. No diu res d’això. Sembla ser que el millor és desacreditar-los i modificar una normativa per afavorir indirectament que una prestació per discapacitat sigui incompatible.

Perquè hi ha gent a l’organització que diu que no veu bé que sigui compatible.

Una gran altura moral i ètica. 

Diria això que ha dit el conseller també per totes les persones amb discapacitat que han entrat a treballar a tota la funció pública i també compatibilitzen una prestació? I dels que treballen a l’empresa privada?

Diria això el conseller també per totes les persones que treballen al cos de mossos d’esquadra i a la funció pública i compatibilitzen una pensió de viduïtat? Amb la pensió de viduïtat cobren més del 100% aquestes persones? La gent de l’organització veu bé que sigui compatible?  

Apostem a què no ho diria perquè és ridícul i absurd. 

No podem entendre tant d’odi i rebuig als drets que puguin gaudir persones amb discapacitat. És absolutament desolador. 

About AILMED SINDICAT (634 Articles)
L'Associació Sindical per la Integració Laboral - Mossos d'Esquadra amb Discapacitats (AILMED SINDICAT) és una entitat compromesa en la defensa dels drets de cadascun dels membres del cos de Mossos d'Esquadra. La nostra missió es centra en garantir la igualtat i la no-discriminació en la integració laboral, assegurant que tots els membres, malgrat les possibles discapacitats sobrevingudes, puguin continuar desenvolupant altres funcions dins del cos o en altres àmbits de l'administració.

5 Comments on Declaracions del conseller d’Interior que si haguessin estat fetes fora del parlament podrien ser constitutives d’un delicte d’odi i discriminació

  1. Un company dient que no està d’acord amb una prestació social a un altre company?
    Es un dret que tothom té en el cas de patir un accident o simplement tenir la desgracia de una enfermetat greu.
    Només hi ha qui veu diners, però hi ha una carrera professional paralitzada i una desgràcia personal que també la pateixen tots els que estimen a la persona afectada.
    A vegades veig que la gent està més pendent de treure les coses que altres guanyen que lluitar per mantenir o conseguir millores pel bé de tothom.
    Hem perdut tots, fins i tot els que algun dia el karma us vingui.

    M'agrada

  2. És vergonyós el que estan fent, ens estan posant en una situació psicològica que no voldria per ningú. No entenen res.
    Volen que llencem la tovallola, però no ho farem.
    Seguim endavant IPT!

    M'agrada

  3. Grandíssim article!! Exposa amb claredat el tarannà (un més) del que tenim al Departament d’Interior, l’odi comparatiu (sense criteri, només pulsions), que es una vergonya als cossos de seguretat y salvament. I lo més fàcil es dirigir-lo als més dèbils, que no tenen prou amb la seva malaltia o lesió permanent.

    Això es té que parar!!

    M'agrada

    • Jo ho sento però no comparteixo que si a una persona se li adapta el lloc de feina, i està cobrant el 100% del sou, hagi de tenir una pensió del 55% del sou. O sigui, que acaba cobrant molt més que aquell que continua fent torns i jugant-se-la al carrer. Bravo!

      M'agrada

      • Hola Alex. El tenir una bona polissa d’assegurança que et cobreixi i unes prestacions a les que pots tenir dret per haver cotitzat és el que a tu i a tots els funcionaris dels cos de mossos d’esquadra et pot donar una tranquilitat i una seguretat per afrontar una el dia a dia d’una feina de risc i alta penositat com és la de policia, i tenir garantit el teu futur a nivell econòmic si, desgraciadament, tens una malaltia o un accident al llarg de la teva vida laboral. Perquè suposo que entens que els drets que pugui gaudir un company teu pel fet de tenir una discapacitat, demà els pots gaudir tu. És a dir, els drets que defensem, en definitiva, són drets per a TOTS els membres del cos de mossos d’esquadra.

        No pots passar per alt que tenir una discapacitat sobrevinguda en un cos com el de mossos d’esquadra, suposa la privació de majors retribucions futures, ja que representa la fi de la carrera professional del funcionari. És a dir, el funcionari ja no pot ascendir a llocs més ben remunerats com la resta, ni accedir a nivells d’especialitat. En síntesi, és perfectament vàlid dir que la prestació per discapacitat compensa econòmicament les pèrdues futures de retribucions en perdre la carrera professional. Si no, què t’ho compensaria? O et seria igual?

        Ningú vol una discapacitat, ningú vol prestacions, ningú vol patir els dolors que pateixen i segur que tots voldrien recuperar la seva vida anterior a la discapacitat i continuar la seva carrera professional, que s’ha vist trencada. Aquesta “campanya” de desprestigi que hi ha al cos en el sentit que les incapacitats permanents pràcticament amb una mica de cara dura es “regalen”, és MENTIDA. És complicat que et reconeguin una incapacitat permanent i és totalment injust que es facin passar justos per pecadors.

        Hi ha moltes persones amb discapacitat treballant a la funció pública i a l’empresa privada compatibilitzant la seva prestació amb les seves retribucions (que no tenen perquè ser més baixes que les d’un mosso d’esquadra). Si el que es compatibilitzés fos una prestació per viduïtat, diries el mateix? Vols dir que en general estàs en contra de què aquestes persones puguin treballar perquè tenen prestacions? O només veus malament que tingui dret a fer-ho un company teu del cos?

        Has de ser conscient de que darrera aquest discurs en contra que aquestes persones compatibilitzin el seu dret al treball amb les prestacions per la seva discapacitat, el que hi ha és odi i discriminació.

        M'agrada

Deixa un comentari